Een spirituele reis maken

Heb je wel eens gehoord van het maken van een spirituele reis? Tegenwoordig is er meer aandacht voor mentaal welzijn, spiritualiteit en dichter bij jezelf komen. Een spirituele reis kan hierbij helpen, maar wat houdt zoiets in? Betekent dit letterlijk een vakantie of trip vol spirituele gebeurtenissen of betekent het een reis binnenin jezelf? Omdat het onderwerp naar mijn idee steeds vaker voorkomt, wordt dit artikel gewijd aan het maken van een spirituele reis. Wat betekent zo’n reis nu en hoe kan je dit voor je zien?

Een spirituele reis maken

Een breed begrip

Spiritualiteit is voor de meeste mensen nog een vaag begrip en dat is ook begrijpelijk: het bevat namelijk niet één duidelijke betekenis. Toch komt het in de bron neer op zaken die te maken hebben met de geest. Dit kan bovennatuurlijk zijn, maar voor de meeste heeft spiritualiteit te maken met persoonlijke innerlijke ervaring of verrijking. Een spirituele reis maken heeft dus in de meeste gevallen als doel dichter bij jezelf te komen en jezelf beter te leren begrijpen. Ook kan zo’n reis bijdragen aan het verwerken van bepaalde gebeurtenissen.

Reizen in welke zin?

Zoals elke term breed gezien kan worden binnen de spiritualiteit, is dit voor reizen ook het geval. Een spirituele reis kan worden opgevat op verschillende manieren, zo kan het proces dat iemand doormaakt op zoek naar zichzelf worden gezien als een spirituele reis op zich, maar in de meeste gevallen wordt met een spirituele reis bedoeld het daadwerkelijk op reis gaan in groepsverband, waarbij de nadruk ligt op het ontdekken van jou als persoon, je drijfveren of passies. Tijdens zo’n reis vinden groepssessies plaats en is er ruimte voor alles waarbij niks moet en alles mag. Vaak worden meditatie, yoga, mindfulness en andere oefeningen afgewisseld gedurende een aantal dagen lang. Het voordeel van zo’n reis is het gegeven dat je de dagelijkse routine van bijvoorbeeld werken letterlijk eventjes achter je laat, zodat de focus volledig op jezelf kan liggen.

ayahuasca-ceremonie Een spirituele reis maken

Een reis binnenin jezelf

Een andere, misschien meer uitgesproken vorm van spiritueel reizen wordt bereikt door middel van een ayahuasca-ceremonie. Hierbij wordt thee gedronken van hallucinogene ayahuasca planten afkomstig uit het amazone gebied. Dit middel is enorm sterk en brengt je naar een andere staat van bewustzijn. Het wordt voor sommige gezien als reiniging, een nieuwe start waarbij er eerst tot diep in de kern gekomen moet worden. Sommige mensen ondergaan een ayahuasca-ceremonie om nieuwe inzichten te krijgen, diepgewortelde problemen te verwerken of bepaalde zaken te doen helen. Een Ayahuasca-reis kan enorm heftig zijn en is niet weggelegd voor iedereen. Hiernaast is het niet zonder risico’s en moet het altijd onder begeleiding van een ervaren medicijnman of sjamaan. In Nederland zijn Ayahuasca-ceremonies verboden vanwege de risico’s die het met zich mee kan brengen. Ben je benieuwd hierna? Lees jezelf dan goed in en achterhaal goed waarom je zo’n reis zou willen maken.

De spirituele kant op?

Hoewel de begrippen voor sommige wat vaag kunnen klinken en spiritualiteit voor een aantal onder ons worden omschreven als zweverig, is dit in de basis niet het geval. Spiritualiteit staat voor het dichter bij jezelf komen, jezelf leren kennen als mens en bewust te zijn van jezelf en je gedachten. Het kan ervoor zorgen dat je meer controle ervaart in het leven, waardoor stressvolle gebeurtenissen minder invloed kunnen hebben. Spiritualiteit is er in allerlei soorten en maten, aan jou te taak om iets te vinden dat bij je past. Alles mag, niks moet! Weet je niet goed waar te beginnen? Begin eens met een simpele mindfulness oefening of een ademhalingsoefening. Deze zijn vaak eenvoudig, kort en kunnen je al een idee geven hoe het is om aan de slag de gaan met spiritualiteit.