De wijn van Oostenrijk en zijn regio’s

Met millennia aan druiventeeltgeschiedenis en honderden jaren ervaring in het maken van wijn, zou je verwachten dat Oostenrijk een bekender wijnproducerend land ter wereld is. Met Frankrijk en Italië die het publieke beeld van de Europese wijnbereiding in de Verenigde Staten domineren, is het gemakkelijk om de buitengewone wijnen die in Oostenrijk worden geproduceerd, te negeren. Er ligt een sterke nadruk op de productie van witte wijnen, waarbij Gruner Veltliner meer dan een derde van alle wijngaarden in de regio voor zijn rekening neemt. Een andere mogelijke verklaring voor deze fout is dat Oostenrijk in het verleden weinig aandacht heeft besteed aan internationale rassen. Als alternatief voor het meerijden met de hype-trein, wordt het grootste deel van de hoogwaardige productie geconcentreerd op lokale druivenrassen.

Gruner Veltliner en Riesling zijn respectievelijk de witte druivensoorten die het vaakst in Oostenrijk worden aangeplant. Gruner Veltliner is een van ‘s werelds meest toegankelijke witte wijnstijlen en is gemaakt van een verscheidenheid aan druiven. Deze droge, lichte en verfrissende wijn kenmerkt zich over het algemeen door onder andere citrussmaken en een subtiel kruidachtig aspect. Gruner is meestal een jonge wijn die meteen gedronken moet worden; er zijn echter uitzonderingen, met enkele zeer goed gemaakte wijnen die 10+ jaar gracieus kunnen rijpen. De meeste Oostenrijkse Rieslings zijn volledig droog, in tegenstelling tot veel van hun Duitse tegenhangers, wat bij veel Duitse wijnen niet het geval is. Riesling kan als geheel buitengewoon goed verouderen. Sommige Oostenrijkse topproducenten van riesling rijpen hun wijnen zelfs voor langere tijd voordat ze worden vrijgegeven. Om een ​​voorbeeld te geven: Nikolaihof rijpt de ‘Vinothek’ 17 jaar voordat hij wordt vrijgegeven, waarna hij daarna snel nog twee decennia kan rijpen. Zweigelt en Blaufränkisch zijn wereldwijd de twee belangrijkste rode druivenrassen. Zweigelt, een afstammeling van Blaufränkisch, produceert een lichtrode wijn met een uniek gekraakte peperaroma vergelijkbaar met dat van Syrah en is een goede match voor eten. Blaufränkisch creëert een iets soepelere en robuustere wijn, met een uitgesproken karmozijnrode en zwarte fruitige smaak, in tegenstelling tot andere variëteiten. In het geval van Zweigelt en Blaufränkisch is het gebruikelijk om ze jong te consumeren om hun fruitige smaak volledig te waarderen.

Er hangt een onheilspellende wolk boven het wijnbouwerfgoed van Oostenrijk, en dat is niet geheel zonder reden. In het midden van de jaren tachtig was een groot deel van de geproduceerde wijn afkomstig van overwerkte wijnstokken. Als gevolg van de overproductie waren de wijnen dun en zelfs een lichte waterige inconsistentie. Een klein aantal Oostenrijkse wijnmakers experimenteerde met de toevoeging van diethyleenglycol, een antivriesmiddel, aan hun wijnen om de kwaliteit te verhogen. Dit gaf de wijn ongetwijfeld meer body, maar niet in de zin dat de overgrote meerderheid van de wijnmakers zich in de eerste plaats met hun wijnen wilde identificeren. Naarmate het verhaal zich ontvouwde, werd het onmiddellijk een bron van nationale verlegenheid, wat de wijnindustrie ertoe aanzette snel te handelen en strenge regels in te voeren. Als resultaat van deze inspanningen heeft Oostenrijk tegenwoordig enkele van de meest strikte testwetten en -voorschriften ter wereld, wat zorgt voor een zuiverder product dat gericht is op het produceren van wijn van hogere kwaliteit. Zelfs vandaag de dag blijven klanten profiteren van dat zilveren randje in de zwarte wolk.

Wijn Oostenrijk, Oostenrijkse wijn

Wachau

De Wachau-wijn is een van de meest opwindende witte wijnen die wereldwijd wordt geproduceerd. Dit is misschien wel de best beoordeelde teeltregio van het land. Alleen in Wachau bestaat een etiketteringssysteem dat zich onderscheidt van de rest van Oostenrijk. De termen Steinfeder, Federspiel en Smaragd zijn toegestaan ​​door producenten op hun etiketten. In wezen informeren deze labels de consument over de rijpheid van de druiven wanneer ze worden geoogst. Steigenberger-wijn heeft het laagste niveau van potentiële alcohol in de druiven wanneer ze worden geoogst, gevolgd door Federspiel en Smaragd, de rijpste wijnen in de groep.

In de regio’s Kamptal en Kremstal

Deze twee districten liggen naast elkaar en liggen langs de rivieren Kamp en Krems, die uitmonden in de Donau. Het is gebruikelijk om op deze plaatsen etiketten te zien met het woord Reid als voorvoegsel voor de naam van een wijngaard. Deze uitdrukking wordt gebruikt om aan te geven dat de wijn die erin zit uitsluitend is gemaakt van druiven die op een enkele wijngaard zijn verbouwd, vergelijkbaar met de term ‘landgoed’ die in Californië wordt gebruikt om een ​​enkele wijngaard aan te duiden. Op beide locaties worden Riesling en Gruner Veltliner geproduceerd. Vooral Gruner bereikt hier zijn hoogtepunt en verspreidt een sterke geur van witte peper die bijzonder opvalt.

Thermenregio

De Thermenregio, direct ten zuiden van Wenen gelegen en verder zuidwaarts door de heuvels langs de rand van het Weense Woud, is een populaire toeristische bestemming. Vanwege de vele warmwaterbronnen die in het gebied te vinden zijn, kreeg de regio zijn naam. Qua volume staat de regio vooral bekend om zijn witte wijnen, maar de zuidelijke regio’s van het gebied produceren ook Sankt Laurent en Pi van hoge kwaliteit. De meest aangeplante witte druivensoorten in Oostenrijk zijn de inheemse Rotgipfler en Zieerfandler, die beide worden gemaakt als cepagewijnen en blendwijnen.

Burgenland

Dit is een redelijk grote regio die bestaat uit zes verschillende gebieden die vooral bekend staan ​​om de productie van onder andere rode en zoete wijnen. Het grootste deel van het wijngaardgebied in de zuidelijke regio’s van Burgenland is gewijd aan Blaufrankisch, met een paar snufjes Zweigelt erbij. Eersteklas zoete wijnen uit de Neuseidler See-regio in de noordelijkste regio van Burgenland domineren de fantastische wijnscène van de regio, gelegen rond de meer. Botrytis Cinerea gedijt goed in de hoge luchtvochtigheid die door het meer wordt gecreëerd. Botrytis is een schimmel die druiven uitdroogt en de suikers concentreert. Het wordt gevonden in de overgrote meerderheid van ‘s werelds beste zoete wijnen, verantwoordelijk voor uitdroging (Franse Sauternes, Duitse TrockenBeerenauslese en Hongaarse Tokaji). De dorpen Illmitz en Rust, gelegen aan weerszijden van het meer, zijn twee van ‘s werelds meest essentiële wijnproducerende regio’s voor desserts. Door de Botrytis zijn de wijnen heerlijk zoet met een vleugje hartig.

Oostenrijkse culinaire en wijntradities

Hoewel Oostenrijk bekend staat om zijn schnitzel en worstjes, is het culinaire aanbod behoorlijk divers. Hoewel paprika lang niet zo vurig is als sommige pepers (zoals habanero, cayennepeper en spookpeper), biedt het wel genoeg kick voor maaltijden die een heldere, energieke wijn vereisen om de levendigheid van het gerecht aan te vullen. Zoetwatervis, wild en orgaanvlees worden vaak gebruikt in de traditionele Oostenrijkse keuken, en ze passen allemaal goed bij de witte wijnen uit de regio. Als je kennis maakt met de rijke keuken van Oostenrijk, zul je beginnen te begrijpen waarom de daar geproduceerde wijnen zo sterk worden beïnvloed door witte druivensoorten en lichtere rode wijnen. Het koken kan relatief welvarend zijn, waardoor de consumptie van zuurrijke Rieslings noodzakelijk is. Als gevolg hiervan past het perfect bij een beetje rijkere Gruner Veltliner om enkele van de smaken in dit gerecht aan te vullen. De sauzen bij de meer decadente vleesmaaltijden passen vaak goed bij een lichtere fruitige rode wijn zoals Zweigelt. Als je aan Oostenrijk denkt, komt het typische wijnadagium “als het samen groeit, gaat het samen” voor de geest, bijzonder toepasselijk.

Bron: Oostenrijkse wijn van La Vinoteca.